Email: info@sydak.nl Telefoon: 0180-491300

Leien

Dakleien of kortweg leien zijn een dakbedekking bestaande uit individuele overlappende elementen. Aanvankelijk werden deze, zoals de naam het zegt, gemaakt uit leisteen. Omdat leisteen snel verweert, werden vanaf de 20ste eeuw andere materialen populair. Tot in de jaren 1990 ging het hierbij vooral om asbestcement.

Leien worden al eeuwen gebruikt als dakbedekking. Vroeger gebruikte men voornamelijk natuurleien, tegenwoordig zijn kunstleien erg populair. Een leien dak is duurzaam, goed bestand tegen storm en door het grote aanbod aan vormen en kleuren kunnen daken met uiteenlopende dakvormen van leien worden voorzien.

NATUURLEIEN

Natuurleien bestaan uit natuursteen dat afkomstig is van steengroeves uit Europa, Azië, Afrika en Amerika. Iedere steengroeve produceert zijn eigen steensoort en hierdoor is het aanbod aan kleuren erg divers. Kleur- en vormverschillen tussen de leien kunnen voorkomen maar dit is inherent aan een natuurproduct als leisteen. De kleine imperfecties tussen de leien dragen alleen maar bij aan de natuurlijke uitstraling van een leien dak. Want één ding is zeker: een dak dat bedekt is met natuurleien is uniek en heeft een specifieke uitstraling die niet nergens mee valt te vergelijken. Tevens gaat een natuurleien dak een leven lang mee. Natuurleien zijn echter wel een stuk duurder dan kunstleien.

KUNSTLEIEN;  (VEZELCEMENT LEIEN)

Kunstleien worden gemaakt van vezelcement. Dit is een licht en sterk product op basis van cement en kunststofvezels. Kunstleien worden erg veel toegepast omwille van de goede prijs-kwaliteitverhouding en het grote aanbod aan formaten en kleuren. In tegenstelling tot kunstleien zijn vezelcementleien onderling precies hetzelfde van samenstelling waardoor een strakke en egale uitstraling mogelijk. Met kunstleien zijn allerlei architectonische dakontwerpen mogelijk omdat de leien op diverse manieren kunnen worden aangebracht.

Heeft u nog een dak met leien ( natuurleien of vezelcementleien ) en is deze aan renovatie toe? Ook als het asbesthoudende leien zijn.Wij kunnen dit voor u verzorgen.

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden en een nette marktgerichte offerte. Wij werken samen met een erkend en geregistreerd leidekkersbedrijf.